Pri nas so se izobraževale nove zeliščarke

V Mladinskem centru Šmartno ob Paki smo skupaj s Turističnim društvom Šmartno ob Paki v začetku poletja pripravili strokovne zeliščne delavnice, ki smo jih poimenovali »Od hobija do poklica je lahko samo korak«.

DSCN7497 u

 

Delavnice so potekale skozi celoten mesec junij in se zaključile prvi vikend julija. Na delavnicah je znanje o zeliščarstvu nabiralo devet udeleženk, ki so se tekom vseh delavnic prelevile v čisto prave zeliščarke. Delavnice je sestavljalo pet srečanj, katerih vsebina je pokrivala celoten proces od pridelovanja in nabiranja, sušenja in shranjevanja preko uporabe zelišč v kulinariki, kozmetiki in naravnem zdravilstvu do receptov za jedi in navodil za kozmetične pripravke, ki so jih udeleženke izdelovale na zadnji delavnici v začetku julija.

 

Resnično obsežne ter strokovno zastavljene delavnice je vodila Boža Polak, zeliščarka s pridobljenim nazivom poklicne kvalifikacije zeliščar. Boža je tekom delavnic s svojo strastjo do zelišč okužila tudi udeleženke, ki so si nabrale tako teoretično kot tudi praktično znanje. Tega so pridobivale v prostorih Mladinskega centra Šmartno ob Paki kot tudi na terenu znotraj naše občine, kjer so se učile prepoznavati zelišča, jih nabirati, sušiti, pridelovati in predelovati. Tako udeleženke kot vodja delavnic so bile ob koncu zelo zadovoljne.

DSCN7669 u

 

B Polak

BOŽA POLAK, VODJA DELAVNIC

»V zadnjem času je opažen povečan trend ukvarjanja z zelišči. Za mnoge, tudi zame, je to zelo lep in sproščujoč hobi. Največ zelišč seveda najdemo v naravi. Zavedati se moramo, da s prekomernim nabiranjem zelišč v naravi ogrožamo obstoj rastlinskih vrst. Zaradi tega je smotrno razmisliti o njihovem gojenju. Danes najdemo zelišča na vsakem vrtu in celo balkonih. Gojenje zelišč sicer ni zahtevno, precej je podobno gojenju vrtnin, pa vendar zahteva določeno znanje, potrpežljivost in skrb. Poznati moramo zelišča, ki jih bomo posadili, kakšna tla in lego imajo najraje, kakšne so zahteve po vodi in hranilih, kdaj in kako jih pobiramo, posušimo, shranimo in kako jih uporabimo in predelamo. Ponudba zelišč na tržišču je zelo raznolika. Temeljno vprašanje, na katerega si moramo odgovoriti, je, katera zelišča potrebujemo, koliko jih potrebujemo in kako jih bomo uporabili in predelali. Delavnice so časovno omejene, zato bodo udeleženke dobile le osnovno znanje, ki ga bodo lahko dopolnjevale.«

 

U Zacirkovnik

URŠKA ZACIRKOVNIK, UDELEŽENKA DELAVNIC
»Zeliščne delavnice mi predstavljajo nagrado ob zaključku svojega dolgoletnega študija, saj prej kljub veliki želji in zanimanju nikoli nisem imela časa. Sedaj, ko sem končno doma, lahko svoj čas posvetim še drugim izobraževanjem. V današnjem času je še kako pomembno, da znamo čim več pridelati sami. Lokalna predelava nam omogoča bolj zdravo življenje in ozaveščanje o zdravilnih učinkih zelišč, ki jih imamo neposredno v bližini. Vodja delavnic Boža Polak nam je s široko paleto znanja prikazala vse potrebno za domačo pridelovanje zelišč, kar bomo zagotovo uporabljale v praksi. Najlepše darilo, ki ga lahko podarimo bližnji osebi, je zagotovo to, kar izdelamo oziroma pridelamo sami.«

 

B Simonič

BARBARA SIMONIČ, UDELEŽENKA DELAVNIC
» Na delavnicah smo vse udeleženke pridobile zelo široko paleto uporabnega znanja uporabe zelišč v različne namene. Sama sem se naučila še več kot sem ob prijavi na delavnice pričakovala. Sedaj, ob njihovem zaključku pa imam občutek, da je to šele nekakšen začetek mojega spoznavanja sveta zelišč, saj gre za zelo široko področje. V kolikor se bodo v prihodnje izvedle še bolj usmerjene delavnice na posamezna področja zeliščarstva se jih bom z veseljem udeležila.«

Delavnice so potekale v sklopu LAS projekta »MARTINOV SVET – vstopnica SAŠA regije« in so namenjene izboljšanju položaja ranljivih skupin območja LAS Zg. Savinjske in Šaleške doline. Njihov pričetek je bil načrtovan že ob koncu meseca marca, a je izvedbo onemogočila epidemija virusa COVID-19. Konec epidemije in sproščanje ukrepov so ponovno omogočili izvedbo delavnic ravno v času, ko so travniki in vrtovi polni zelišč. Zeliščarstvo predstavlja namreč eno od donosnejših panog v sodobnem podjetništvu in kot tako edinstveno poslovno priložnost. Če k temu dodamo znanje in tradicijo zeliščarstva na Slovenskem, dobimo odlično izhodišče za nadgrajevanje znanja in iskanje novih izzivov tako v poslovnem kot ljubiteljskem smislu. To vizijo zasledujejo tudi delavnice, ki bodo udeleženkam z znanjem in izkušnjami, ki jih bodo pridobile tekom izvajanja, omogočale dodatne poslovne in življenjske priložnosti.

 

0001Martinov svet logoti 1

Operacija MARTINOV SVET – vstopnica SAŠA regije nastaja s finančno pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželja (pristop Leader) preko Zavoda Savinja (LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline). Organ upravljanja za Program razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Projekt delno financira EU.

Koledar dogodkov

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Martinov svet logoti brez