Učenci, dijaki, maturantje!

  • ZA UČENCE IN DIJAKE:

Poučevanje in učenje je v zadnjih tednih dobilo povsem novo obliko. Marsikdo se ob tem sooča s težavami, ki jih ne zmore premostiti sam. Ena od možnosti, kako si pomagati, je obisk nove spletne strani Razlagamo.si, ki je nastala v sodelovanju treh mariborskih fakultet (Fakultete za naravoslovje in matematiko, Pedagoške fakultete in Filozoske fakultete) kot odgovor na nastalo situacijo z namenom medsebojne pomoči pri izobraževanju na daljavo.

 

Če se vam torej zatakne pri razumevanju enačb in neenačb, srednjega veka ali 2. Newtonovega zakona, skočite na omenjeno spletno stran, izberite predmet in razred ter si oglejte posneto razlago vašega problema. Če snovi, ki vam povzroča preglavice, ni med naloženimi, je na voljo individualni pogovor s prostovoljcem, ki vam bo skušal pomagati. Na strani najdete zbrana interaktivna gradiva za vse predmete v OŠ in SŠ ter podporno komunikacijo ob težavah učečega.

 

  • ZA DIJAKE

V času, ko so šole zaprte, je velik del srednješolskega domačega branja dosegljiv na spletni strani radia ARS – 3. programa Radia Slovenija. V sklopu Oh, literatura – O, literatura! lahko najdete izbrana dela iz svetovne in domače književnosti, kot so Tujec, Samorastniki, Dogodek v mestu Gogi, Na klancu

 

Oddaje so namenjene dijakom in profesorjem ter vsem ljubiteljem literarne klasike. Ujemajo se s šolskim kurikulom in vsebujejo tudi razlage, ki povezujejo odlomke iz izbranih del. Poudarek je na izbranih literarnih odlomkih, se pravi na estetskem vtisu, ki ga dobi poslušalec. Namreč, vse odlomke interpretirajo dramski igralci in igralke, spremno besedo, ki jo pripravijo profesorji, pa berejo radijski napovedovalci in napovedovalke.

Povezava: Oh, literatura – O, literatura!

 

 

 

  • ZA MATURANTE:

Kako se doma pripravljati na maturitetni esej?

Marec in april sta, kar zadeva maturo, ključna predvsem za priprave na maturitetni esej, zato vam na Prvem ponujajo nekaj koristnih napotkov, kako se za prvi del splošne mature pripravljati od doma. Tematski sklop letošnjega maturitetnega eseja je namreč V svetu Cankarjeve dramatike, obvezna besedila pa so 4 Cankarjeva dela: Za narodov blagor, Kralj na Betajnovi, Pohujšanje v dolini šentflorjanski in Hlapci. Oddaji, v kateri nasvete deli profesorica slovenščine Katarina Torkar Papež, dr. Primož Vitez pa oriše čas, v katerem je Ivan Cankar ustvarjal in deloval, lahko prisluhnete tukaj: Prvi na maturi.

Za pomoč pri pripravi na esej iz slovenščine bo Televizija Slovenija v naslednjih tednih v program umestila Cankarjeva dela. Ciklus filmov, namenjenih letošnjim maturantom, bo na ogled na TV SLO 2.

- Prvi iz cikla bo na ogled že danes (15. aprila 2020) ob 21:00, in sicer gre za dokumentarno-igrani film z naslovom Cankar.

- Čez en teden (22. aprila 2020) si boste ob 21:00 lahko ogledali TV priredbo gledališke predstave Pohujšanje v dolini šentflorjanski.

- Naslednjega iz ciklusa filmov si bo moč ogledati v sredo, 29. aprila, ob 21:00, in sicer TV-priredbo gledališke predstave Hlapci.

- Sledila bosta še dokumentarna filma Lepa Vida ali film o hrepenenju (ni drama tematskega sklopa; 6. maj 2020, 21:05) in

- Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja (13. maj 2020, 21:05).

 

Dragi maturantje, želimo vam, da prihajajoče dneve preživite čim manj stresno in jih izkoristite za utrjevanje in nabiranje novega znanja, predvsem pa vam želimo, da ostanete zdravi!

Koledar dogodkov

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Martinov svet logoti brez