NAŠIH 5 PREDLOGOV, KAKO SI POPESTRITI ČAS, KO SMO DOMA

V času epidemije novega koronavirusa, ki je začasno ustavil družabno življenje ter druženje otrok in mladih s prijatelji po igriščih, smo za vas pripravili 5 predlogov za krajšanje časa, ko smo doma in se trudimo ustaviti širjenje virusa. Ne pozabite: #ostanitedoma in pazite nase!

 

1. IGRAJTE SE!

child 1864718 640

Igra ni nikoli iz mode. Čas "v karanteni" si skrajšajte z raznimi družabnimi igrami in igračami. Uporabite lastne ideje in si naredite čisto svojo družabno igro ali igračo. Kdaj ste nazadnje skakali ristanc, gumitvist, se šli zemljo krast? Priporočeno je, da ste v tem času tudi zunaj na zraku. Zakaj se nebi zraven še igrali? Pazite le, da boste med igro vsaj 1,5 metra narazen.

 

POVEZAVA DO NASVETOV KAKO SI KRAJŠATI ČAS DOMA Z IGRO 

POVEZAVA DO FB SKUPINE »KAJ POČETI (Z OTROCI) MED KORONA KARANTENO« 

POVEZAVA DO OPISOV IGER »NAŠIH BABIC IN DEDKOV« 

POVEZAVA DO ČLANKA Z NASVETI ZA IZDELAVO SVOJIH DRUŽABNIH IGER

 

2. PUSTITE USTVARJALNOSTI PROSTO POT

crayons 1445053 640

Pobrskajte za barvicami, flomastri, barvnimi listi kolaža in drugimi pripomočki za ustvarjanje. Tudi če teh nimate veliko doma, brez panike. Da se prepustite kreativnosti in umetniškemu udejstvovanju ne potrebujete veliko. Že običajen karton, časopisni papir, tulci od toaletnega papirja lahko predstavljajo odlične materiale in platna za vaše umetnine.

Prav tako lahko svojo kreativnost preizkušate v kuhinji. Portalov z raznimi recepti in namigi za pripravo inovativnih in okusnih jedi je na spletu na pretek. Le pazite, da boste v tem času poleg dobre hrane tudi malo potelovadili. ;) In seveda pojdite v trgovino le redko, ko je to res potrebno. Pri tem pa upoštevajte napotke za zaščito pred okužbo z virusom.

 

POVEZAVA DO SPLETNIH STRANI Z IDEJAMI ZA USTVARJANJE Z OTROKI:

https://www.easypeasyandfun.com/crafts-for-kids/

https://www.parents.com/fun/arts-crafts/kid/

https://www.pinterest.com/kidscraftroom/kids-crafts/?autologin=true

 

3. ČAS ZA DOBRO KNJIGO ALI FILM

narrative 794978 640

Nastala situacija je kot nalašč, da preberete dobro knjigo, za katero se pred tem morda ni našlo časa. Glede na to, da so knjižnice tako kot druge javne ustanove zaprle svoja vrata, vam predlagamo, da posežete po kateri iz domačih zbirk. Poleg tega lahko knjige najdete in izmenjujete tudi v knjigobežnici v Rečici ob Paki (pri baru C1). Ekipa iz Mladinskega centra Šmartno ob Paki je vanjo prenesla še dodatnih nekaj knjig, ki smo jih pridobili v okviru dobrodelne akcije Bukvarnica. Knjige v knjigobežnici bomo redno dopolnjevali in prinašali nove. Koristite lahko tudi digitalne knjižnice. Več si lahko preberete v članku na rtvslo.si na to temo.

Prav tako si lahko čas krajšate z ogledom filmov ali serij na domačem TV ekranu. Večina ponudnikov je v času samoizolacije razširila programske sheme. Televizijske hiše so razširile in odprle svoje vsebine. Otroški in mladinski program nacionalne radio-televizije pripravlja posebno izobraževalno, informativno in razvedrilo oddajo Izodrom. Prav tako so vse televizijske hiše obogatile otroški in mladinski program v dopoldanskih urah. Slovenski filmski center na svojih spletnih straneh omogoča prost ogled izbora slovenskih filmov.

 

POVEZAVA DO DIGITALNE KNJIŽNICE SLOVENIJE (dLib)

POVEZAVA DO FILMOV SLOVENSKEGA FILMSKEGA CENTRA (SFC)

POVEZAVA DO OTROŠKEGA PORTALA OP! RTV SLOVENIJA

 
4. OGLEJTE SI PREDSTAVO ALI KONCERT IZ SVOJEGA NAJLJUBŠEGA (DOMAČEGA) NASLONJAČA

theater 432045 640

Za to, da uživamo v koncertu najljubše skupine ali v predstavah, nam ni nujno treba na koncertna prizorišča ali v gledališča, ki so sedaj prazna. Tako si lahko z domačega naslonjača ogledate nastope glasbenikov prek priljubljenih spletnih video kanalov (npr. You Tube, Vimeo, …). Posnetke koncertov predvajajo tudi na nacionalni radioteleviziji. Na teh kanalih si lahko ogledate tudi nekatere od najodmevnejših predstav Lutkovnega gledališča Ljubljana.

 

POVEZAVA DO PREDSTAV LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA LJUBLJANA

 

5. OGLED MUZEJEV IN GALERIJ PREK SPLETA

woman 1283009 640

Čas si lahko krajšate tudi tako, da se sprehodite med najbolj znanimi umetniškimi deli z vsega sveta ter se s tem tudi izobražujete o umetnosti. Seveda bo ta sprehod virtualen, v sklopu Googlovega projekta Arts & Culture, ki združuje več kot 500 virtualnih ogledov najbolj znanih svetovnih muzejev in galerij. Več si lahko preberete v članku na rtvslo.si na to temo.

 

POVEZAVA DO DIGITALNIH ZBIRK GOOGLE ARTS & CULTURE

 

Pazite nase in na svoje bližnje, še posebej starejše. Upoštevajte navodila pristojnih institucij v tem posebnem obdobju. In #ostanitedoma ob tem pa se imejte lepo!

Koledar dogodkov

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Martinov svet logoti brez