Mladi Šmarčani na kupu

Minuli petek smo v Mladinskem centru Šmartno ob Paki v sodelovanju z Občino Šmartno ob Paki organizirali prvo in, upamo, v prihodnosti tradicionalno druženje mladih naše občine. Prvenstveno smo njegovo izvedbo načrtovali že sredi junija, vendar smo ga bili zaradi premajhnega števila prijavljenih primorani preložiti. V času iskanja primernejšega datuma smo sam koncept dodobra izpilili in osnovno idejo obogatili z elementi, ki mlade, tako smo upali, dodatno pritegnejo.

 

Idejo smo precej uspešno uresničili minuli petek, ko so mladi do zadnjega kotička napolnili dvorano Marof. Glavni namen dogodka je bil zbrati mlade med 15. in 29. letom starosti, ki so aktivni člani različnih društev, klubov oz. skupnosti v občini, še posebej pa neorganizirano mladino. Tokratni skupni imenovalec zbranih je bila namreč »mladost«.

 

 

Dogodek smo pričeli s poučnim interaktivnim predavanjem oz. delavnico »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, ki sta jo izvedla predavatelj Žiga in spremljevalka Tjaša iz Zavoda VOZIM. S pripovedovanjem svoje osebne zgodbe, ko je nekega večera odšel na zabavo, domov pa se je vrnil na invalidskem vozičku, je Žiga pomembno potrkal na vest mladih in jih poučil o vzrokih za prometne nesreče in njihovih hudih posledicah. Obiskovalci so lahko na lastne oči (dobesedno) preizkusili, kako alkohol in druge psihoaktivne snovi vplivajo na našo zmogljivost in vedenje pri vožnji, in sicer s posebnimi očali, ki simulirajo različne stopnje vsebnosti alkohola v krvi. S pomočjo posebnih tehtnic pa so lahko ugotavljali, kolikšno težo ima njihovo telo ob trku pri različnih hitrostih. Poseben trk oz. »pok«, kot temu pravi sam, je doživel tudi naslednji gost, ki je na dogodku poskrbel za aktivnost smejalnih mišic. Sebastjan Spital, začetnik v stand up komediji, je zbranim »by the way« razložil svojo Erasmus izkušnjo in navrgel nekaj dogodivščin ob prvem spogledovanju s španskim … jezikom. Eden od namenov druženja je bilo tudi soočenje mladih z odločevalci, zato je v naslednji točki sledila debata o življenju mladih v občini, v kateri je sodeloval tudi župan občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar. Ta je uvodoma nagovoril vse prisotne in jih izzval, da postavijo predloge, želje in vprašanja na plan. Mladi so premišljeno in z zanimanjem postavljali vprašanja in skladno s svojimi interesi podali kar nekaj pobud in predlogov, da bi se življenje v občini zavrtelo v njihovo smer. Izkazali so izrazito zanimanje za razvoj dodatnih športnih panog, več medgeneracijskega sodelovanja in skrb za duševno zdravje. Sledilo je presenečenje večera – med vsemi prisotnimi smo izžrebali srečneža, kateremu je župan poklonil bon za usposabljanje v Centru varne vožnje Vransko. Uradni del smo zaključili z okusno pogostitvijo in sproščenim klepetom. Druženje smo nadaljevali v družabnem prostoru Hiše mladih, ki smo ga za ta namen opremili z ambientalnimi lučkami in spremenili v pravi rock'n'roll klub. Ob zvokih rock skupine Up N' downs iz Mozirja, ki so tik pred izidom svojega drugega albuma z naslovom Vse, kar sem pozabil II, se je petek prevesil v soboto. Hvala vsem, ki ste se odzvali vabilu, da smo skupaj ustvarili prijetno, zanimivo, predvsem pa mladostno obarvano pozno popoldne oziroma večer.

 

 

 

Vabljeni k ogledu fotografij z dogodka v galeriji.

 

Amadeja Koren

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Koledar dogodkov

Martinov svet logoti brez