Delavnica Okuševalnica bobnov v Mladinskem centru

Glasno popoldne v Šmartnem ob Paki – vodja zasebne glasbene šole Zabobnaj.si Marko Berzelak v sodelovanju z JZ Mladinski center Šmartno ob Paki pripravil delavnico bobnanja.

 

Hi-hat, snare, tom-tom, floor tom, bas … Vam ti izrazi zvenijo znano? Kaj pa zaporedje R L R L R L? Če ste se udeležili »Okuševalnice bobnov z Markom Berzelakom«, dobro veste, o čem teče beseda. In ni vas bilo malo. V petek, 6. aprila 2018, je namreč v dvorani Marof potekala obširna bobnarska delavnica pod vodstvom Marka Berzelaka v sodelovanju z Mladinskim centrom Šmartno ob Paki.

 

V uvodnem delu se je na odprti bobnarski vaji predstavilo 10 Markovih učencev, ki so obiskovalcem pokazali, kako poteka njihovo učenje. Tako kot pred vsakim resnim treningom so bile tudi na tej delavnici najprej na vrsti ogrevalne vaje, nato pa prikaz nekaterih osnovnih ritmov in prehodov. Mladim nadobudnim tolkalistom se je za še boljšo ritmiko pridružil Markov prijatelj basist Jure Repar. Kmalu so na svoj račun prišli tudi obiskovalci, ki so spremljali mlajše učence ali pa jih je v dvorano Marof zaneslo iz čiste radovednosti. Lahko so se posedli za bobnarske sete in – mnogi celo prvič – prijeli za lesene paličice in se naučili osnovnega ritma, ki se ga lahko igra v večini znanih skladb.

 

Druga polovica delavnice je bila namenjena prepoznavanju ritma v popularnih skladbah. Udeleženci so skladbo najprej poslušali, Marko in Jure sta jo nato zaigrala na bobnih in bas kitari, nazadnje pa so jo s pomočjo izkušenega mentorja zaigrali še bobnarji. Tako so v dvorani odmevali ritmi uspešnic Every breath you take, Billie Jean, hitov skupine Queen in drugih. Ko se je popoldne prevesilo v večer, pa so bobnarji sprostili svoje roke in noge ter napeli oči. Kot zadnje dejanje delavnice je sledil ogled filma Ritem norosti (Whiplash), ki je gledalcem predstavil povsem novem dimenzije igranja in vadenja bobnov.

 

 

 

 

Koledar dogodkov

Martinov svet logoti brez