Kulinarične delavnice tradicionalnih jedi v Šmartnem ob Paki zelo uspele

 

LOGOTI LAS

V kuhinji dvorane Marof Javnega zavoda Mladinski center Šmartno ob Paki sta se zadnji dve soboti, 24. februarja in 3. marca 2018, odvijali kulinarični delavnici v okviru operacije sodelovanja LAS Festival domačih okusov in tradicije.

 

Obeh delavnic se je skupaj udeležilo 35 udeležencev iz bližnje in širše okolice. Prve delavnice se je udeležilo 15 udeležencev, druge pa 20. Delavnici sta združilizelo pisano druščino, ki je bila sestavljena tako iz žensk, moških kot tudi mladih. Starostni razpon udeležencev je bil kar od 13 do 72 let. To kaže na dobro medgeneracijsko sodelovanje v sklopu delavnic ter prenašanje znanja iz starejših na mlajše. To je bil tudi eden od glavnih namenov kulinaričnih delavnic.

V kuhinji smo pripravljali tradicionalne slovenske jedi, ki so v mnogih domovih že zdavnaj izginile z jedilnikov, kot so: beli žganci, prosena kaša, zabeljen fižol, kisla juha, obara in podobno, skupaj kar 16 jedi. Na takšen način so delavnice spodbudile zanimanje pri udeležencih za tradicionalno kulinariko ter jedi, ki so bile od nekdaj na krožnikih podeželskega okolja v katerem živimo. Tako te jedi ne bodo šle v pozabo. Veliko udeleženk je ugotovilo, da jim jedi pravzaprav niso tuje, do razlik pa pride predvsem pri načinu priprave le-teh. Dodana vrednost delavnice je bila tudi izmenjava izkušenj, receptov in kakovostno druženje.

 

Festival domačih okusov in tradicije

Javni zavod Mladinski center Šmartno ob Paki in Občina Šmartno ob Paki sodelujeta v operaciji sodelovanja med LAS-i z naslovom Festival domačih okusov in tradicije. Partnerja operacije sta LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline ter LAS Notranjska. Namen operacije je vzpostavitev Festivala domačih okusov in tradicije, ki bo pod tem krovnim imenom povezal tradicionalne prireditve v sodelujočih občinah, vezane na tradicionalno kulinariko in obrt. V Šmartnem ob Paki bo v začetku v okvir festivala tako vključena Vesela Martinova sobota. Od ostalih sodelujočih občin pa še Lenartov sejem na Rečici ob Savinji, prireditev V deželi ostrnic v Loški dolini, Mihaelov sejem na Blokah in Dnevi notranjskega parka.

 

Poleg vzpostavitve mreže prireditev, vezanih na tradicionalno kulinariko in obrt, bomo v sklopu omenjene operacije v naši občini kupili prireditveni šotor z ozvočenjem za potrebe izvedbe Vesele Martinove sobote in ostalih prireditev. Prav tako bodo organizirane in izvedene kulinarične delavnice priprave tradicionalnih jedi. Teh bo pet, prvi dve bosta potekali v Mladinskem centru Šmartno ob Paki, in sicer v soboto, 24. 2., in soboto, 3. 3. 2018. Ostale kulinarične delavnice bodo potekale na Rečici ob Savinji in na Ljubnem ob Savinji. Izdana bo slikanica s predstavitvijo petih tradicionalnih jedi z območja LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline ter občin tega območja. Rezultat Festivala domačih okusov in tradicije bo tudi to, da bodo že obstoječe prireditve oplemenitene z delavnicami, predstavitvami in degustacijami tradicionalnih domačih kulinaričnih dobrot in tradicionalnih obrti. Poleg tega se bodo na prireditvah v okviru festivala predstavljali tudi lokalni turistični ponudniki, lokalni pridelovalci in predelovalci hrane ter tudi ponudniki iz partnerskega LAS-a.

 

DSCN4072

 

DSCN4099

 

DSCN4096

 

DSCN4089

Koledar dogodkov

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
3
4
5
6
8
9
10
11
13
14
16
17
18
19
23
24
25
26
29
30
31