Odlična Vesela Martinova sobota

 

Preteklo soboto, 11. novembra 2017, je v Šmartnem ob Paki že tradicionalno potekala Vesela Martinova sobota katero organiziramo v Mladinskem centru Šmartno ob Paki skupaj z društvi iz naše občine.


In prav tako kot vse Vesele Martinove sobote je bila tudi letošnja nadvse pestra in zanimiva. Dogajanje v Martinovi vasi se je pričelo že na vse zgodaj. Ob 7. uri so se na pohod po Martinovi poti, ki vodi po mejah naše občine, podali pohodniki in kolesarji. Pohod je organiziralo Planinsko društvo Šmartno ob Paki. Ob 9. uri se je odprla Martinova kmečka tržnica na kateri so domače dobrote in izdelke prodajali kmetje iz naše občine, njim pa so se pridružili še nekateri drugi ponudniki ter tudi naši prijatelji iz pobratenega Novega Sela v Srbiji. Ob 9:30 se je začelo tudi dogajanje na Otroškem Martinovanju. Na njem so se v programu, ki so ga pripravili na naši OŠ bratov Letonja, predstavili učenci šole z recitali ter petjem slovenskih napitnic. Z nastopom so se nam predstavili tudi učenci glasbene šole Fran Korun Koželjski, izpostava Šmartno ob Paki. Seveda ni šlo brez nastopa otroškega pevskega zbora naše šole. Za konec pa so zbrane navdušili člani Big banda glasbene šole Fran Korun Koželjski iz Velenja. Skoraj dvourni program so taktno povezovale učenke OŠ bratov Letonja. Med nastopi otrok pa so potekale tudi ustvarjalne delavnice za otroke za katere so poskrbele članice Društva prijateljev mladine Šmartno ob Paki. Da je Otroško Martinovanje vedno bolj prepoznano in popularno med družinami od blizu in daleč je potrdilo lepo število obiskovalcev, ki so se zbrali pod prireditvenim šotorom v Martinovi vasi. Obenem se je dopoldne v vaški skupnosti Gavce – Veliki vrh odvijala Martinova likovna kolonija na kateri so člani Društva šaleških likovnikov ustvarjali motive iz te vaške skupnosti.


Po pestrem in zanimivem dopoldanskem dogajanju pa so se ob 14. uri na prireditvenem prostoru pričeli zbirati vozovi vaških skupnosti (VS) na katerih so le te prikazale najrazličnejše običaje, ki so tekom časa morda že malo utonili v pozabo. Tako so v VS Šmartno ob Paki prikazali običaj poimenovan »kimpet« pri katerem so članice VS prišle na obisk k mladi mamici, ki je povila sinčka Martina in ji ob tem prinesle še »nazboh« ali tradicionalno darilo ob rojstvu otroka. V VS Slatina so prikazali kako se je včasih kisalo zelje pri čemer je bila največja atrakcija tlačenje zelja z nogami. Zelje pa se je dalo tudi degustirati. VS Paška vas je na ogled postavila običaj priprave krme za živino. VS Podgora je prikazala kako se okrasi cerkev za praznične dni ter učenje pritrkavanja na zvonove. V VS Gavce – Veliki vrh pa so gradili zid tako kot so to počeli naši predniki pred 100 in več leti, ko še niso poznali cementa. VS Mali vrh je prenesla čebele na pašo. V VS Veliki vrh – Gavce so pa sušili in rezali tobak. Prav vse VS so se res potrudile in pripravile zanimive predstavitve v katerih so uživali obiskovalci. Po tem pa so se z nastopom mladinske folklorne skupine Novoselac predstavili gostje iz Novega Sela v Srbiji. Z njimi nas veže že dolgoletno prijateljstvo saj sta kraja pobratena že 41 let. Na odru v Martinovi vasi so zapele in zaigrale tudi Vesele babice z Zdravkom, ki so letos, med drugim nastopile tudi v Cankarjevem domu. Po plesnih in pevskih točkah pa je sledil vinogradniški del v katerem se je med obiskovalce spustil sam sv. Martin in iz mošta naredil vino, s krstom seveda. Člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki so razglasili Naj kletarja za leto 2017. Ta naziv je letos že tretjič zapovrstjo pripadel Jožetu Kuglerju iz Malega vrha. Čestitamo! Po spremembi mošta v vino je seveda sledila pokušina le tega, katero so otvorili župan, Janko Kopušar, predsednik društva vinogradnikov, Peter Krajnc, naj kletar 2017, Jože Kugler in sv. Martin.


Večerni del Vesele Martinove sobote je bil rezerviran za zabavo za katero so poskrbeli člani odličnega ansambla Stil. Ti so množico obiskovalcev zazibali v ples ter povabili da so z njimi prepevali in se veseli vse do začetka naslednjega dne. Da pa obiskovalci niso bili žejni in lačni so poskrbeli v naših društvih, turističnem, konjerejskem, čebelarskem in planinskem društvu ter društvu vinogradnikov. Večerni del je bil resnično odlično obiskan in je podrl rekord kar se obiska zadnjih martinovanj tiče.

 

 

 

Koledar dogodkov

Martinov svet logoti brez