GLASBENO - GLEDALIŠKA PREDSTAVA TESLA

Vabljeni na zanimivo glasbeno-gledališko predstavo Tesla, ki je avtorski projekt priznanega glasbenika Janeza Dovča. Predstava bo ta petek, 15. 9. ob 20. uri v kulturnem domu Šmartno ob Paki.

 

 

GLASBENO - GLEDALIŠKA PREDSTAVA »TESLA« JANEZA DOVČA

PETEK, 15. 9. ob 20. uri
KULTURNI DOM ŠMARTNO OB PAKI

VSTOPNINA ZA PREDSTAVO ZNAŠA 7€. Vstopnice lahko kupite v Mladinskem centru Šmartno ob Paki. Rezervacija vstopnic na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefon 064 167 940.

 

O PREDSTAVI:

 

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

 

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije. Tesla se nam v šolski uri predstavi ne le kot znanstvenik in izumitelj, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik, neke vrste sodobni Leonardo Da Vinci, čigar način ustvarjanja je najpogosteje spominjal na Mozartovo ustvarjanje glasbe.

 

Nikola Tesla je bil znan tudi kot izjemen prezentator svojih idej, podobno kot Krištof Kolumb s svojim jajcem ali Steve Jobs v svetu računalništva. Tako tudi vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi lahko najdemo tako eksotične kot malone futuristične inštrumente, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejeni inštrumenti, vsakdanji predmeti in, nenazadnje, tudi prav poseben gost, Nao.

 

Namen glasbeno-gledališkega spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«.

 

Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

 

 

VEČ O PREDSTAVI SI PREBERITE NA TEJ POVEZAVI: http://janezdovc.si/?p=360#close

 

POGLEJTE SI NAPOVEDNIK PREDSTAVE (klik na tekst)

 

 

Koledar dogodkov