Mladinski center Šmartno ob Paki - Mladinski center Šmartno ob Paki http://www.mcsmartnoobpaki.si/ Sun, 17 Dec 2017 21:49:02 +0100 Joomla! - Open Source Content Management sl-si pisarna.mc@gmail.com (MC Šmartno ob Paki) Odlična Vesela Martinova sobota http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/259-odlicna-vesela-martinova-sobota http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/259-odlicna-vesela-martinova-sobota

 

Preteklo soboto, 11. novembra 2017, je v Šmartnem ob Paki že tradicionalno potekala Vesela Martinova sobota katero organiziramo v Mladinskem centru Šmartno ob Paki skupaj z društvi iz naše občine.


In prav tako kot vse Vesele Martinove sobote je bila tudi letošnja nadvse pestra in zanimiva. Dogajanje v Martinovi vasi se je pričelo že na vse zgodaj. Ob 7. uri so se na pohod po Martinovi poti, ki vodi po mejah naše občine, podali pohodniki in kolesarji. Pohod je organiziralo Planinsko društvo Šmartno ob Paki. Ob 9. uri se je odprla Martinova kmečka tržnica na kateri so domače dobrote in izdelke prodajali kmetje iz naše občine, njim pa so se pridružili še nekateri drugi ponudniki ter tudi naši prijatelji iz pobratenega Novega Sela v Srbiji. Ob 9:30 se je začelo tudi dogajanje na Otroškem Martinovanju. Na njem so se v programu, ki so ga pripravili na naši OŠ bratov Letonja, predstavili učenci šole z recitali ter petjem slovenskih napitnic. Z nastopom so se nam predstavili tudi učenci glasbene šole Fran Korun Koželjski, izpostava Šmartno ob Paki. Seveda ni šlo brez nastopa otroškega pevskega zbora naše šole. Za konec pa so zbrane navdušili člani Big banda glasbene šole Fran Korun Koželjski iz Velenja. Skoraj dvourni program so taktno povezovale učenke OŠ bratov Letonja. Med nastopi otrok pa so potekale tudi ustvarjalne delavnice za otroke za katere so poskrbele članice Društva prijateljev mladine Šmartno ob Paki. Da je Otroško Martinovanje vedno bolj prepoznano in popularno med družinami od blizu in daleč je potrdilo lepo število obiskovalcev, ki so se zbrali pod prireditvenim šotorom v Martinovi vasi. Obenem se je dopoldne v vaški skupnosti Gavce – Veliki vrh odvijala Martinova likovna kolonija na kateri so člani Društva šaleških likovnikov ustvarjali motive iz te vaške skupnosti.


Po pestrem in zanimivem dopoldanskem dogajanju pa so se ob 14. uri na prireditvenem prostoru pričeli zbirati vozovi vaških skupnosti (VS) na katerih so le te prikazale najrazličnejše običaje, ki so tekom časa morda že malo utonili v pozabo. Tako so v VS Šmartno ob Paki prikazali običaj poimenovan »kimpet« pri katerem so članice VS prišle na obisk k mladi mamici, ki je povila sinčka Martina in ji ob tem prinesle še »nazboh« ali tradicionalno darilo ob rojstvu otroka. V VS Slatina so prikazali kako se je včasih kisalo zelje pri čemer je bila največja atrakcija tlačenje zelja z nogami. Zelje pa se je dalo tudi degustirati. VS Paška vas je na ogled postavila običaj priprave krme za živino. VS Podgora je prikazala kako se okrasi cerkev za praznične dni ter učenje pritrkavanja na zvonove. V VS Gavce – Veliki vrh pa so gradili zid tako kot so to počeli naši predniki pred 100 in več leti, ko še niso poznali cementa. VS Mali vrh je prenesla čebele na pašo. V VS Veliki vrh – Gavce so pa sušili in rezali tobak. Prav vse VS so se res potrudile in pripravile zanimive predstavitve v katerih so uživali obiskovalci. Po tem pa so se z nastopom mladinske folklorne skupine Novoselac predstavili gostje iz Novega Sela v Srbiji. Z njimi nas veže že dolgoletno prijateljstvo saj sta kraja pobratena že 41 let. Na odru v Martinovi vasi so zapele in zaigrale tudi Vesele babice z Zdravkom, ki so letos, med drugim nastopile tudi v Cankarjevem domu. Po plesnih in pevskih točkah pa je sledil vinogradniški del v katerem se je med obiskovalce spustil sam sv. Martin in iz mošta naredil vino, s krstom seveda. Člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki so razglasili Naj kletarja za leto 2017. Ta naziv je letos že tretjič zapovrstjo pripadel Jožetu Kuglerju iz Malega vrha. Čestitamo! Po spremembi mošta v vino je seveda sledila pokušina le tega, katero so otvorili župan, Janko Kopušar, predsednik društva vinogradnikov, Peter Krajnc, naj kletar 2017, Jože Kugler in sv. Martin.


Večerni del Vesele Martinove sobote je bil rezerviran za zabavo za katero so poskrbeli člani odličnega ansambla Stil. Ti so množico obiskovalcev zazibali v ples ter povabili da so z njimi prepevali in se veseli vse do začetka naslednjega dne. Da pa obiskovalci niso bili žejni in lačni so poskrbeli v naših društvih, turističnem, konjerejskem, čebelarskem in planinskem društvu ter društvu vinogradnikov. Večerni del je bil resnično odlično obiskan in je podrl rekord kar se obiska zadnjih martinovanj tiče.

 

 

{joomplucat:164 limit=86|columns=22}

 

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Tue, 14 Nov 2017 13:12:39 +0100
VESELA MARTINOVA SOBOTA 2017 http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/258-vesela-martinova-sobota-2017 http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/258-vesela-martinova-sobota-2017

Vabljeni na VESELO MARTINOVO SOBOTO v Martinovo vas v Šmartno ob Paki, v soboto, 11. novembra 2017. Tudi letos bo pestro dogajanje potekalo čez cel dan in se zaključilo z veliko zabavo pod šotorom, za katero bodo poskrbeli člani ansambla Stil. 

Prav tako pa ste lepo povabljeni tudi na ostale prireditve, ki se dogajajo v občini Šmartno ob Paki ob občinskem prazniku. 

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Tue, 07 Nov 2017 12:51:59 +0100
POZNOPOLETNI FESTIVAL 2017 ODLIČNO USPEL http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/256-poznopoletni-festival-2017-odlicno-uspel http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/256-poznopoletni-festival-2017-odlicno-uspel Z rock koncertom na katerem so nastopili odlični Prismojeni profesorji bluesa, Fed Horses ter Shadows Play, se je zaključil letošnji Poznopoletni festival, ki ga organizira Mladinski center Šmartno ob Paki.


V okviru festivala se je v Šmartnem ob Paki zvrstila cela vrsta koncertnih in kulturnih dogodkov, ki je zadovoljila različne okuse obiskovalcev. Poznopoletni festival 2017 je odprl svoja vrata zadnji petek v avgustu, ko se je pri Mladinskem centru Šmartno ob Paki odvijala šmarška plaža, roštiljada ter koncert klape Skala. Na šmarški plaži so se otroci igrali v bazenih, se preizkusili v taborniških veščinah za katere so poskrbeli taborniki roda Hudi potok, ustvarjali na delavnicah po vodstvom članic Društva prijateljev mladine Šmartno ob Paki ali pa se preizkusili v hoji po »slackline-u« ter še mnogih drugih igrah. Za lakoto in razvajanje z dobro hrano iz žara so poskrbeli udeleženci roštiljade na čelu s člani moto kluba Packenstein ter taborniki. Popoldansko dogajanje so popestrili tudi plesni nastopi plesalk plesno rekreativnega studia M dance ter atraktivna modna revija oblačil Grushka design, izpod rok modne oblikovalke Renate Meh. Vrhunec otvoritvenega dogajanja pa je bil večerni koncert klape Skala, ki je privabil res veliko število obiskovalcev ter jih prestavila nazaj na morske obale. Večer je zaključil DJ Skor Lee z melodičnimi skladbami, ki so zazibale Šmartno ob Paki v jutro naslednjega dne.


Septembra so bili vsi petki rezervirani za dogodke v okviru festivala. Tako se je prvi petek v kulturni dom v Šmartnem ob Paki, v okviru mladinske veselice s Tanjo Žagar in ansamblom Greh, zgrnilo veliko število ljudi, ki so uživali v nastopu neumorne Tanje Žagar s spremljevalno skupino Avantura. Ta je navdušila s svojo energijo, glasom in odličnim nastopom. Prav tako so za veselo vzdušje in ples poskrbeli člani domačega ansambla Greh. Še en zelo uspešen dogodek, in to kljub temu, da smo ga bili zaradi slabega vremena prisiljeni prestaviti pod streho, v kulturni dom.

Koncert Severe Gjurin z Mihom Krakerjem je postregel z intimnim in čustveno nabitim vzdušjem, za katerega sta poskrbela Severa in Miha skupaj z obiskovalci, ki so z zvrhano mero koncentracije, pozorno poslušali in uživali v vsaki skladbi, ki sta jo zaigrala. Res nepozaben koncert, ki nam je ostal še dolgo v spominu. Spet eden od vrhuncev Poznopoletnega festivala 2017!

Za gledališko predstavo je v okviru letošnjega Poznopoletnega festivala poskrbel Janez Dovč z glasbeno-gledališko predstavo Tesla. To je bilo prvovrstno glasbeno-vizualno doživetje, ki je obiskovalce presenečalo iz enega dela predstave v drugega. Janez v predstavi spretno prepleta pripovedovanje življenjske zgodbe veleuma in enega najpomembnejših izumiteljev 20. stoletja, Nikola Tesla, igranje na nevsakdanje in zelo zanimive elektronske inštrumente ter vse skupaj zabeli še s kupom vizualnih efektov. Za konec pa še predstavi vse inštrumente in način na katerega le ti delujejo. Vsi obiskovalci so si bili enotni, da je to predstava, ki se jo res izplača videti.

In že je bil tu predzadnji petek v septembru kar je pomenilo, da je na vrsti predzadnji koncert v okviru festivala. Za še eno odlično glasbeno doživetje prepleteno s čustvi, dobro energijo in poezijo so poskrbeli Ditka, katero je na klaviaturah spremljal njen oče Gorazd Čepin ter Feri Lainšček, ki je odlično interpretiral svoje pesmi in z obiskovalci delil zgodbe iz svojega življenja. Vsem je uspelo vnovič napolniti naš kulturni dom. Kar je tako postala že stalnica Poznopoletnega festivala. Polna prizorišča namreč.

Zadnji petek v septembru pa je bil namenjen tradicionalnemu rock koncertu, ki ga Mladinski center Šmartno ob Paki organizira skupaj s Klubom študentov šmarške fare in s katerim vsako leto zaključimo Poznopoletni festival. In letos smo ga zaključili v vrhunskih rock, blues in country ritmih za katere so poskrbeli Prismojeni profesorji bluesa, ki so zbrane obiskovalce koncerta navduševali dve uri s svojim neizmernim občutkom za preigravanje bluesa v pravem pomenu besede. Pred njimi so več kot dostojno vlogo predskupine odigrali odlični in tako glasbeno kot tehnično dovršeni Fed Horses iz Logatca. Za nastop na Poznopoletnem festivalu so v svoje vrste povabili tudi violinista, ki jih drugače ne spremlja na vseh koncertih. Ampak »za koncert s tako dobro zasedbo glasbenikov bomo naredili izjemo« so rekli. In ni bila neopažena, veliko obiskovalcev, ki se je koncerta udeležilo zaradi »Prismojecev« se bo v prihodnosti udeleževalo tudi koncertov Fed Horses. Večer kvalitetne rock glasbe so zaključili lokalni Shadows Play, ki so nadaljevali maniro dobre, kvalitetne glasbe vse do jutra.

Ko se ozremo nazaj na Poznopoletni festival 2017 ugotovimo, da je bil uspešen, zelo uspešen. Tako po številu obiskovalcev, ki je bilo res lepo in kaže na trend vedno večjega obiska. In kar nas zelo veseli, obiskovalci prihajajo iz bližnje in daljne okolice. Tako so se prireditev udeleževali ljudje iz Kranja, Kamnika, Domžal, Ljubljane, Koroške, Primorske … ter seveda Šaleške, Zg. in Sp. Savinjske doline in domačega Šmartnega ob Paki. Veseli nas njihov dober odziv in pohvale za dober in kvaliteten program. Prav tako nas zelo veselijo pohvale in zadovoljstvo nastopajočih, ki so bili vsi po vrsti navdušeni nad vzdušjem, obiskovalci, krajem, festivalom, organizacijo,… S temi dobrimi občutki se že oziramo proti koncu naslednjega poletja, ko bomo organizirali Poznopoletni festival 2018. Damo vam besedo, da se bomo tudi zanj zelo potrudili in poskrbeli za še več odličnih dogodkov.]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Thu, 05 Oct 2017 18:59:57 +0200
MENJALNICA IGRAČ IN OTROŠKE KARAOKE http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/255-menjalnica-igrac-in-otroske-karaoke http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/255-menjalnica-igrac-in-otroske-karaoke Vabljeni na Menjalnico igrač ter otroške karaoke, to soboto, 7. oktobra 2017, od 9. do 12. ure v dvorano Marof Mladinskega centra Šmartno ob Paki. 

Tudi letos v tednu otroka prireja Društvo prijateljev mladine Šmartno ob Paki in Mladinski center Šmartno ob Paki, Menjalnico igrač katere namen je dobrodelen. Menjalnica igrač deluje po principu prineseš 2 igrači - odneseš 1 oz. pri potrebščinah prineseš 1 - odneseš 1. Ostanek igrač in potrebščin bosta mladinski center in Društvo prijateljev mladine podarila v dobrodelne namene zdravstveni ustanovi. Seveda pa ste dobrodošli tudi tisti, ki bi igrače samo podarili. Mladinski center in Društvo prijateljev mladine Šmartno ob Paki bosta poskrbela, da bodo prišle v prave roke.

Ob menjalnici igrač bodo potekale tudi karaoke za otroke. Ti se bodo lahko preizkusili v petju njihovih najljubših skladb. Zasijali bodo lahko na odru z mikrofonom v roki.

Ob tem pa bo potekala tudi nagradna igra: trije otroci, ki bodo prinesli največ igrač bodo prejeli pecivo na Pozdravu jeseni, ki se bo isti dan odvijal v Martinovi vasi in ga organizira Turistično društvo Šmartno ob Paki.

Za več informacij nas pokličite na 064 167 940 ali nam pišite na pisarna.mc@gmail.com 

 

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Tue, 03 Oct 2017 12:34:58 +0200