Mladinski center Šmartno ob Paki - Mladinski center Šmartno ob Paki http://www.mcsmartnoobpaki.si/ Sun, 18 Mar 2018 20:11:59 +0100 Joomla! - Open Source Content Management sl-si pisarna.mc@gmail.com (MC Šmartno ob Paki) Glasbeno - gledališka predstava POD VODO navdušila obiskovalce http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/288-glasbeno-gledaliska-predstava-pod-vodo-navdusila-obiskovalce http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/288-glasbeno-gledaliska-predstava-pod-vodo-navdusila-obiskovalce

V sredo,14.marca 2018 smo v Mladinskem centru v Šmartnem ob Paki gostili odlično glasbeno-gledališko predstavo "POD VODO", ki sta jo uprizorili Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič iz Kolektiva Narobov.

 

Avtorici in izvajalki sta preko glasbe in igre na hudomušen in ganljiv način predstavili svoje poglede na tegobe ter izzive s katerimi se soočamo vsakodnevno v današnjem času. S tem sta navdušili vse zbrane obiskovalce predstave, ki so do zadnjega kotička napolnili prijeten ambijent naših "Dil"v Hiši mladih. Za igralki je bilo to prvo gostovanje s to predstavo izven Ljubljane. Da sta prišli prvič gostovat ravno k nam  v Šmartno ob Paki se je izkazalo za "fajn" odločitev, saj so ju obiskovalci toplo sprejeli in na koncu predstave tudi nagradili z močnim in dolgim aplavzom.

 

DSCN0518

 

DSCN0513

 

DSCN0510

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Fri, 16 Mar 2018 14:11:19 +0100
Lego ustvarjalci zavzeli dvorano Marof http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/287-lego-ustvarjalci-zavzeli-dvorano-marof http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/287-lego-ustvarjalci-zavzeli-dvorano-marof

Nadgradnja ustvarjanja iz legendarnih LEGO kock – figure se vrtijo, plešejo, odpirajo usta, spuščajo zvoke. Vse to se je, pod nadzorom robopionirčkov in robomojstrov, dogajalo na delavnici LEGO robotike v soboto, 10. 3. 2018, v Mladinskem centru Šmartno ob Paki.


Slavne pisane kocke danskega podjetja, iz katerih je mogoče sestaviti figure vseh možnih oblik, še nikakor niso za odpis. To smo v dvorani Marof Mladinskega centra Šmartno ob Paki dokazali v soboto, 10. marca, na 3-urni delavnici LEGO robotike za otroke in mlade. Ti so lahko svoje spretnosti preizkušali v dveh skupinah – ROBOPIONIRČEK in ROBOMOJSTER, obema pa so poleg sestavljanja skupni še zanimivi načrti, poučne naloge in super ideje, preko katerih so udeleženci dodobra spoznali področje robotike in programiranja. Delavnica je bila namenjena vsem, ki so želeli potešiti svojo radovednost, tako fantom kot tudi dekletom, ki jih v soboto ni manjkalo in tako dobro jim je šlo!


Ptička in ptičko, krokodila, opico in druge manjše robote so pripravili v skupini ROBOPIONIRČEK, začetni delavnici za otroke od 6. do 11. leta starosti. Glavna dejavnost skupine je bila sestavljanje preprostih figur iz LEGO kock, programski del – zapis in izvajanje programa za premikanje figur – pa je bil zasnovan na osnovni težavnostni stopnji. Delavnica ROBOMOJSTER, pri kateri gre za najzahtevnejši nivo robotike v okviru LEGO delavnic, pa je bila namenjena otrokom, starejšim od 12 let. Ti so iz kompleta kock sestavili robota, v našem primeru avtomobil, in zapisali nekoliko zahtevnejše programske algoritme. Dodaten izziv jim je naložil mentor, ki je za robota in njegove ustvarjalce določil posebne naloge, ki so jih morali izvesti, da so si prislužili nagradno štampiljko. Delavnice so potekale pod mentorstvom Jureta in Tine iz ekipe Malih ustvarjalcev.


Neverjetna zbranost in zanimanje otrok sta pokazala, da se nam za prihodnjo generacijo strokovnjakov programiranja in robotike ni potrebno bati. Zadovoljstvo predvsem otrok in tudi staršev, ki so si na koncu ogledali rezultate 3-urnega dela svojih otrok, ter dejstvo, da smo zapolnili prav vsa prosta mesta, pa kar kličeta po naslednji LEGO delavnici.

 

 

 

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Mon, 12 Mar 2018 10:21:09 +0100
Kulinarične delavnice tradicionalnih jedi v Šmartnem ob Paki zelo uspele http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/286-kulinaricna-delavnica-priprave-tradicionalnih-jedi-2 http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/286-kulinaricna-delavnica-priprave-tradicionalnih-jedi-2

 

LOGOTI LAS

V kuhinji dvorane Marof Javnega zavoda Mladinski center Šmartno ob Paki sta se zadnji dve soboti, 24. februarja in 3. marca 2018, odvijali kulinarični delavnici v okviru operacije sodelovanja LAS Festival domačih okusov in tradicije.

 

Obeh delavnic se je skupaj udeležilo 35 udeležencev iz bližnje in širše okolice. Prve delavnice se je udeležilo 15 udeležencev, druge pa 20. Delavnici sta združilizelo pisano druščino, ki je bila sestavljena tako iz žensk, moških kot tudi mladih. Starostni razpon udeležencev je bil kar od 13 do 72 let. To kaže na dobro medgeneracijsko sodelovanje v sklopu delavnic ter prenašanje znanja iz starejših na mlajše. To je bil tudi eden od glavnih namenov kulinaričnih delavnic.

V kuhinji smo pripravljali tradicionalne slovenske jedi, ki so v mnogih domovih že zdavnaj izginile z jedilnikov, kot so: beli žganci, prosena kaša, zabeljen fižol, kisla juha, obara in podobno, skupaj kar 16 jedi. Na takšen način so delavnice spodbudile zanimanje pri udeležencih za tradicionalno kulinariko ter jedi, ki so bile od nekdaj na krožnikih podeželskega okolja v katerem živimo. Tako te jedi ne bodo šle v pozabo. Veliko udeleženk je ugotovilo, da jim jedi pravzaprav niso tuje, do razlik pa pride predvsem pri načinu priprave le-teh. Dodana vrednost delavnice je bila tudi izmenjava izkušenj, receptov in kakovostno druženje.

 

Festival domačih okusov in tradicije

Javni zavod Mladinski center Šmartno ob Paki in Občina Šmartno ob Paki sodelujeta v operaciji sodelovanja med LAS-i z naslovom Festival domačih okusov in tradicije. Partnerja operacije sta LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline ter LAS Notranjska. Namen operacije je vzpostavitev Festivala domačih okusov in tradicije, ki bo pod tem krovnim imenom povezal tradicionalne prireditve v sodelujočih občinah, vezane na tradicionalno kulinariko in obrt. V Šmartnem ob Paki bo v začetku v okvir festivala tako vključena Vesela Martinova sobota. Od ostalih sodelujočih občin pa še Lenartov sejem na Rečici ob Savinji, prireditev V deželi ostrnic v Loški dolini, Mihaelov sejem na Blokah in Dnevi notranjskega parka.

 

Poleg vzpostavitve mreže prireditev, vezanih na tradicionalno kulinariko in obrt, bomo v sklopu omenjene operacije v naši občini kupili prireditveni šotor z ozvočenjem za potrebe izvedbe Vesele Martinove sobote in ostalih prireditev. Prav tako bodo organizirane in izvedene kulinarične delavnice priprave tradicionalnih jedi. Teh bo pet, prvi dve bosta potekali v Mladinskem centru Šmartno ob Paki, in sicer v soboto, 24. 2., in soboto, 3. 3. 2018. Ostale kulinarične delavnice bodo potekale na Rečici ob Savinji in na Ljubnem ob Savinji. Izdana bo slikanica s predstavitvijo petih tradicionalnih jedi z območja LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline ter občin tega območja. Rezultat Festivala domačih okusov in tradicije bo tudi to, da bodo že obstoječe prireditve oplemenitene z delavnicami, predstavitvami in degustacijami tradicionalnih domačih kulinaričnih dobrot in tradicionalnih obrti. Poleg tega se bodo na prireditvah v okviru festivala predstavljali tudi lokalni turistični ponudniki, lokalni pridelovalci in predelovalci hrane ter tudi ponudniki iz partnerskega LAS-a.

 

DSCN4072

 

DSCN4099

 

DSCN4096

 

DSCN4089

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Thu, 08 Mar 2018 16:54:14 +0100
Rez potomke najstarejše vinske trte na svetu v Šmartnem ob Paki http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/284-rez-potomke-najstarejse-vinske-trte-na-svetu-v-smartnem-ob-paki http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/284-rez-potomke-najstarejse-vinske-trte-na-svetu-v-smartnem-ob-paki

Danes, 7. marca 2018 smo v Šmartnem ob Paki obrezali potomko najstarejše vinske trte na svetu sorte Modra Kavčina z Mariborskega Lenta. Po kratkem kulturnem programu moškega pevskega zbora Franc Klančnik in harmonikarjev, je zbrano množico nagovoril župan občine Šmartno ob Paki gospod Janko Kopušar, predsednica  Društva vinogradnikov  Šmartno ob Paki gospa Mojca Praprotnik in čuvaj  najstarejše trte na svetu Alojz Jenuš -SLAVEK, outar in brač iz Malečnika. Rez trte sta opravila predsesdnica društva Mojca Praprotnik in gospod Peter Krajnc. Za dobro hrano in pogostitev so poskrbele članice Turističnega društva Šmartno ob Paki in za dobro kapljico kmetija Žibret.

 

DSCN0343

DSCN0321

DSCN0339

DSCN0371

DSCN0404

DSCN0424

DSCN0429

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Wed, 07 Mar 2018 18:28:54 +0100