Mladinski center Šmartno ob Paki - Mladinski center Šmartno ob Paki http://www.mcsmartnoobpaki.si/ Fri, 16 Nov 2018 20:43:00 +0100 Joomla! - Open Source Content Management sl-si pisarna.mc@gmail.com (MC Šmartno ob Paki) Zanimiva Vesela Martinova sobota http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/343-zanimiva-vesela-martinova-sobota http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/343-zanimiva-vesela-martinova-sobota

Letošnja Vesela Martinova sobota v Šmartnem ob Paki je bila vnovič razgibana, zanimiva in seveda vesela. 

 

Letošnja izvedba tradicionalne prireditve, ki predstavlja vrhunec praznovanja občinskega praznika, je bila obogatena z vključitvijo v projekt Festival domačih okusov in tradicije. Gre za projekt sodelovanja med LAS-i, v katerem sodelujeta občina Šmartno ob Paki in Mladinski center Šmartno ob Paki. V soboto, 10. novembra, se je tako v Martinovi vasi začelo dogajati že navsezgodaj. Že pred 7. uro zjutraj so se na pohod po mejah občine po Martinovi poti podali planinke in planinci, nekateri so pot premagali tudi s kolesom. Dopoldne je potekala tradicionalna Martinova kmečka tržnica, na kateri je letos prodajalo rekordno število ponudnikov. Ti so prišli iz domače občine pa tudi drugih, predvsem iz občin, sodelujočih v projektu Festival domačih okusov in tradicije. Vrhunec dopoldanskega dogajanja je predstavljalo otroško martinovanje, na katerem so se predstavili učenci OŠ bratov Letonja. Teh je nastopilo kar 85. Predstavili so se s petjem, igranjem raznovrstnih inštrumentov, recitiranjem, plesom in še čim. Prisrčen program si je ogledalo res veliko število obiskovalcev, kar dokazuje, da prireditev raste in da je več kot odlično obiskana tudi v dopoldanskem času. Otroško martinovanje je sklenila predstavitev slikanice Prav poseben zaklad, ki je izšla v sklopu že omenjenega projekta. Ta je obsegala simpatično igro, s katero so babica in vnuka zbrane obiskovalce popeljali skozi vsebino slikanice ter degustacijo tradicionalnih jedi, ki so predstavljene v slikanici. Za okusno pokušino le-teh so poskrbele pridne gospodinje iz LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, Turističnega društva Rečica ob Savinji in domačega Turističnega društva Šmartno ob Paki. Te so obiskovalcem pripravile oženjeno župo, kurji ajmoht, ajdove žgance, domači želodec ter slasten ajdnek. Med ljudi so razdelili veliko število brezplačnih izvodov slikanice. Prav tako v sklopu projekta med LAS-i so prireditev letos obiskali župan Rečice ob Savinji Vincenc Jeraj, večja skupina iz LAS Notranjska s predsednikom Bogdanom Zevnikom in županom občine Loška dolina Janezom Komidarjem. Dopoldne je v vaški skupnosti Gorenje potekala tudi Martinova likovna kolonija, na kateri so ustvarjali člani Društva Šaleških likovnikov.

 

V popoldanskem delu so vaške skupnosti kot že vrsto let poprej predstavile vaške običaje in navade. VS Paška vas je predstavila sečnjo in spravilo lesa nekoč, VS Gavce – Veliki Vrh so na hudomušen način predstavili bio vzrejo prašičev. V VS Podgora so predstavili beračenje od vrat do vrat, VS Veliki Vrh – Gavce pa kleti odprtih vrat. Na prizorišče se je spustil sv. Martin in s krstom mošt spremenil v vino. Vinogradniki iz Šmartnega ob Paki so v svojih vrstah izbrali naj kletarja leta, ki je letos postal Danilo Pokleka iz Velikega Vrha. Za veselo vzdušje med dogajanjem so poskrbeli mladi učenci Glasbene šole Roberta Goličnika, učenci solo petja Anite Dobnik ter člani folklorne skupine Novoselac iz pobratenega Novega Sela v Srbiji. Za odlično in dobro obiskano večerno zabavo ter polno plesišče Martinove vasi pa so vse od sebe dali člani ansambla Šepet. Zahvala gre pridnim članom društev iz Šmartnega ob Paki, brez katerih Vesele Martinove sobote ne bi bilo, to so planinsko društvo, čebelarsko društvo, društvo vinogradnikov, društvo konjerejcev in turistično društvo.

© foto: Rok Rakun <a href=
© foto: Rok Rakun https://rrakun.com
© foto: Rok Rakun <a href=
© foto: Rok Rakun https://rrakun.com
© foto: Rok Rakun <a href=
© foto: Rok Rakun https://rrakun.com
]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Fri, 16 Nov 2018 14:03:09 +0100
Strašljivi stvori z ustvarjalnih delavnic http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/342-strasljivi-stvori-z-ustvarjalnih-delavnic http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/342-strasljivi-stvori-z-ustvarjalnih-delavnic

V ponedeljek in torek, 29. in 30. oktobra 2018, smo se v dvorani Marof Mladinskega centra Šmartno ob Paki intenzivno pripravljali na noč čarovnic. Družbo so nam delali stvori vseh vrst in barv, ki jih navadno povezujemo s strašnim zadnjim oktobrskim dnevom. Barvite buče in črni netopirji, mumije, zombiji, grozljivi duhovi in čarovnice pa tudi kakšen Drakula in Frankenstein sta se znašla vmes. Otroška ustvarjalnost in domišljija tudi tokrat nista poznali meja in tako smo s skupnimi pomočmi življenje vrnili papirnatim tulcem, pozabljeni rjuhi in celo storžem, poigrali pa smo se tudi s klobčičem volne.

 

 

 

 

Amadeja Koren

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Fri, 02 Nov 2018 14:02:36 +0100
Mladi Šmarčani na kupu http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/341-mladi-smarcani-na-kupu http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/341-mladi-smarcani-na-kupu

Minuli petek smo v Mladinskem centru Šmartno ob Paki v sodelovanju z Občino Šmartno ob Paki organizirali prvo in, upamo, v prihodnosti tradicionalno druženje mladih naše občine. Prvenstveno smo njegovo izvedbo načrtovali že sredi junija, vendar smo ga bili zaradi premajhnega števila prijavljenih primorani preložiti. V času iskanja primernejšega datuma smo sam koncept dodobra izpilili in osnovno idejo obogatili z elementi, ki mlade, tako smo upali, dodatno pritegnejo.

 

Idejo smo precej uspešno uresničili minuli petek, ko so mladi do zadnjega kotička napolnili dvorano Marof. Glavni namen dogodka je bil zbrati mlade med 15. in 29. letom starosti, ki so aktivni člani različnih društev, klubov oz. skupnosti v občini, še posebej pa neorganizirano mladino. Tokratni skupni imenovalec zbranih je bila namreč »mladost«.

 

 

Dogodek smo pričeli s poučnim interaktivnim predavanjem oz. delavnico »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, ki sta jo izvedla predavatelj Žiga in spremljevalka Tjaša iz Zavoda VOZIM. S pripovedovanjem svoje osebne zgodbe, ko je nekega večera odšel na zabavo, domov pa se je vrnil na invalidskem vozičku, je Žiga pomembno potrkal na vest mladih in jih poučil o vzrokih za prometne nesreče in njihovih hudih posledicah. Obiskovalci so lahko na lastne oči (dobesedno) preizkusili, kako alkohol in druge psihoaktivne snovi vplivajo na našo zmogljivost in vedenje pri vožnji, in sicer s posebnimi očali, ki simulirajo različne stopnje vsebnosti alkohola v krvi. S pomočjo posebnih tehtnic pa so lahko ugotavljali, kolikšno težo ima njihovo telo ob trku pri različnih hitrostih. Poseben trk oz. »pok«, kot temu pravi sam, je doživel tudi naslednji gost, ki je na dogodku poskrbel za aktivnost smejalnih mišic. Sebastjan Spital, začetnik v stand up komediji, je zbranim »by the way« razložil svojo Erasmus izkušnjo in navrgel nekaj dogodivščin ob prvem spogledovanju s španskim … jezikom. Eden od namenov druženja je bilo tudi soočenje mladih z odločevalci, zato je v naslednji točki sledila debata o življenju mladih v občini, v kateri je sodeloval tudi župan občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar. Ta je uvodoma nagovoril vse prisotne in jih izzval, da postavijo predloge, želje in vprašanja na plan. Mladi so premišljeno in z zanimanjem postavljali vprašanja in skladno s svojimi interesi podali kar nekaj pobud in predlogov, da bi se življenje v občini zavrtelo v njihovo smer. Izkazali so izrazito zanimanje za razvoj dodatnih športnih panog, več medgeneracijskega sodelovanja in skrb za duševno zdravje. Sledilo je presenečenje večera – med vsemi prisotnimi smo izžrebali srečneža, kateremu je župan poklonil bon za usposabljanje v Centru varne vožnje Vransko. Uradni del smo zaključili z okusno pogostitvijo in sproščenim klepetom. Druženje smo nadaljevali v družabnem prostoru Hiše mladih, ki smo ga za ta namen opremili z ambientalnimi lučkami in spremenili v pravi rock'n'roll klub. Ob zvokih rock skupine Up N' downs iz Mozirja, ki so tik pred izidom svojega drugega albuma z naslovom Vse, kar sem pozabil II, se je petek prevesil v soboto. Hvala vsem, ki ste se odzvali vabilu, da smo skupaj ustvarili prijetno, zanimivo, predvsem pa mladostno obarvano pozno popoldne oziroma večer.

 

 

 

Vabljeni k ogledu fotografij z dogodka v galeriji.

 

Amadeja Koren

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Fri, 02 Nov 2018 10:27:09 +0100
Menjalnica igrač v Mladinskem centru Šmartno ob Paki http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/340-menjalnica-igrac-v-mladinskem-centru-smartno-ob-paki-2 http://www.mcsmartnoobpaki.si/novice/340-menjalnica-igrac-v-mladinskem-centru-smartno-ob-paki-2

Se zgodi, da se otroci določenih igrač kdaj naveličajo, jih sploh nikoli ne primejo v roke ali jih preprosto prerastejo. V takih primerih je odlična rešitev menjalnica igrač, ki smo jo v Mladinskem centru Šmartno ob Paki ponovno organizirali ob koncu tedna otroka v soboto, 6. oktobra 2018. Glavno vodilo menjalnice je bilo: prineseš dve – eno odneseš. Seveda pa pri večjem številu igrač otroci odnesejo polovično število od prinesenih. Menjalnice se je udeležilo lepo število otrok in nemalo je bilo tistih, ki so zbrane igrače dolgo opazovali in na koncu le odnesli svojo najljubšo. Vmes so zavili še v ustvarjalni kotiček, kjer so jih zaposlile animatorke Društva prijateljev mladine Šmartno ob Paki, in se posladkali s piškotom.

 

Na sobotni menjalnici smo zbrali več kot sedemdeset igrač, ki jih bosta Mladinski center in Društvo prijateljev mladine Šmartno ob Paki oddala na Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje, ta pa jih bo podarila družinam v stiski.

 

 

 

Amadeja Koren

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

]]>
pisarna.mc@gmail.com (Super User) Novice Tue, 16 Oct 2018 11:16:26 +0200